Finere kaffebrygning er højeste mode

0

Fra at være et folkefærd, der ukritisk bæller kaffe i store mængder, er en stigende del af danskerne ved at opdage, at kaffe faktisk kan brygges med både følelse og perfektion, og at der findes mange spændende varianter ud over den danske strait-model. Interessen for barista-faget har aldrig været større. Læs med, og blive lidt klogere på den spændende drik.

Hvad er kaffe for en størrelse?

Det er ikke alle børn, der ved, at mælken faktisk kommer fra en ko. På samme måde er der ganske mange, der ikke er klar over, at kaffe oprindeligt er et bær, der vokser på små buske. Når bærrene er modne plukkes de. Selve bærret og frugtkødet er ikke interessant rent ernæringsmæssigt, men i midten sidder to ”kerner”, og det er dem vi kender som kaffebønner. Før de bliver til kaffe, som vi kender den, skal de dog ristes. Men så er kaffen også ved at være klar.

Traditionel dansk kaffebrygning

Den danske tradition for kaffebrygning har udviklet sig over tid. Tidligere brugte man en såkaldt Madam Blå, en stor blå karakteristisk kaffekande med hældetud, som stadig kan findes hos marskandisere og samlere. De malede kaffebønner kom direkte i kanden, og derefter blev kogende vand hældt over. Efter nogle minutters trækketid var kaffen klar. Der skulle naturligvis hældes lidt forsigtigt, så der ikke kom alt for meget grums i koppen. Senere fandt man på at bruge et stof-filter til bønnerne, så vandet kunne hældes over bønnerne uden grums i kaffen

I dag har den almindelige automatiske kaffemaskine overtaget rollen, men princippet er det samme. Kogende vand drypper ned over bønnerne, der er laceret i et filter, så kaffen kan dryppe videre ned kanden uden grums.

Barista-traditionerne vinder indpas

Barista er oprindeligt et italiensk ord for bartender, men rundt om i verden opfattede man det mere som en betegnelse for en professionel espresso-brygger. I dag er udtrykket jævnet lidt mere ud, og bruges i flæng om alle, der beskæftiger sig med kaffe-brygning i alle dens facetter, hvad enten det er professionelt eller på hobbyplan.

Der findes en del forskelligt baristaudstyr på markedet, alt afhængigt af hvilke former for kaffe man beskæftiger sig med. Som regel er det ret dyrt udstyr, men butikker som for eksempel HomeBarista fører et udvalg, som også henvender sig til den, der blot gerne vil eksperimentere lidt med det spændende nye. Find baristaudstyr her, hvis kvaliteten skal være i orden uden at prisen stryger gennem taget. På siderne finder du også et rigtig stort udvalg af udstyr til kaffebrygning i mere traditionel forstand.

Comments are closed.