El-cigaretter eller ej?

0

Mange folk med lungesygdomme og forskellige vejrtrækningsproblemer, er begyndt at vende sig mod El-cigaretter. Dette er fordi de håber at kunne finde et alternativ til almindelige cigaretter og dermed forbedre deres sygdom. Vi ved alle at det kan være en meget svær opgave, fuldstændig at stoppe med at ryge. Så det er naturligt at man søger alternativer, i hvert fald indtil man magter et komplet rygestop.

Mange siger at el-cigaretterne har hjulpet dem og deres tilstand er blevet forbedret, især fordi de kan undgå tjæren og andet skidt, fra regulære cigaretter, uden at skulle undvære selve ”rygningen”.

Andre er dog mere skeptiske over for disse vidunderlige el-cigaretter. Man sundhedsinstanser ønsker at der skal klare advarsler på el-cigaretter, på lige linje med almindelige cigaretter, fordi man endnu ikke kender alle mulige bivirkninger ved dem. Det er en god pointe som man bør bide mærke i. Der laves stadig masser af forskning, men det er en god ide at være forsigtigt.

Så man kan altså udpege en masse fordele og ulemper ved el-cigaretter. Vi har her samlet nogle af disse, så du nemmere kan skaffe dig et overblik.

Fordele

Et studie med 40 cigaret-afhængige mennesker, viste at el-cigaretter var med til at mindske rygetrangen og gjorde testpersonerne mere åbne over for de klassiske ting som nikotinplastre eller tyggegummi.

Man slipper for den meget gennemtrængende lugt, der desværre følger med når man ryger almindelig tobak. Det sætter sig i tøjet, på huden, tæpper og gardiner. En bil der har tilhørt en ryger, kan aldrig rigtigt komme af med lugten igen. Det er slet ikke et problem på samme med måde med el-cigaretter, da lugten ikke hænger fast på samme måde og desuden er de ofte lugtfri, eller med rare dufte af frugt og lign.

Fordi man selv bestemmer hvor meget man lige har lyst til at ryge, kan man måske nøjes med et par sug, før man har fået nok. Ved en regulær cigaret er det sjældent, at man bare ryger en halv. Så selvom man måske kun trænger til et sug eller to, ender man ofte med at ryge hele cigaretten.

Ulemper

En el-cigaret er stadig en cigaret og det er altid sundere at lade være. Hvis du virkelig overvejer det at stoppe er der måske bedre alternativer, men prøv at kigge på disse ulemper og skab din egen mening.

En studie fra 2010 viser at el-cigaretter mangler ordentlig sikkerhedsmærkning og sundhedsmæssige advarsler fra fabrikantens side. Desuden er der ofte meget dårlige brugsanvisninger, for sikker anvendelse af el-cigaretten og ingen vejledning i, hvordan man slipper af med den på en miljørigtig måde.

Et andet studie viste at el-cigaretter faktisk forstyrrer luftvejene betydeligt, efter kun fem minutters brug. Dette skulle jo ellers el-cigarettens store fordel i manges øjne, nemlig at den ikke er usund for lunger g luftveje. Men noget kan tyde på det modsatte.

Derudover er der stadig meget lidt kontrol med hvad væsken i cigaretterne egentlig indeholder. Det er stærkt kemisk og der er stadig bekymring for, at flere af disse stoffer kan være skadelige for mennesker.

Hvor kan man få dem?

Man kan sige meget om el-cigaretter, men i sidste ende er det op til din egen sunde fornuft. Man kan købe dem overalt i dag, så det er bare med at kigge. Klik her og se et godt udvalg, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige el-cigaret til dig.

Comments are closed.