Dit hemmelige våben: Styrk smagen og vinoplevelsen med det rette vinglas

0

Elsker du god vin? Elsker du den gode smag? I denne artikel vil du lære, hvorfor det har stor betydning, hvilket glas du serverer din yndlingsvin i, og hvilke glas du med fordel kan bruge.

Fokus på forbedret vinoplevelse

Vin har vundet større og større indpas i de danske hjem og til festlige lejligheder. Vin er en elegant drik, der går hånd i hånd med socialt samvær, hyggelig stemning og gode madoplevelser. Der er de senere år kommet et øget fokus på selve vinoplevelsen – vin skal altså ikke bare ”tylles ned”. Nej, det handler om at nyde vinen, sætte sig ind i vinens egenskaber og lære, hvordan den bedste smag opnås. Vin er ikke bare vin – og det samme gælder for vinglasset. Selv den fineste og dyreste vin kan smage dybt forskelligt alt efter, hvilket glas du hælder vinen op i. Derfor er det nærliggende at kaste et blik på, hvordan et vinglas med fordel skal være for at kunne frembringe den bedste smag i vinen.

Altid krystal

Når man skal vælge glas, så er den første overvejelse, man skal gøre sig, om materialet skal være af glas eller krystal. Krystal er til enhver tid at foretrække: Krystal kan blive mundblæst utrolig tyndt og stadig bevare en elasticitet og fleksibilitet. Samtidig har krystal en grovere struktur end almindeligt glas, der gør, at flere nuancer og aromaer vil komme til udtryk.

 

Stilkens betydning for den gode smag

 Det er blevet mere og mere moderne med såkaldte ’stilkløse’ glas. Det vil vi kraftigt fraråde dig! Stilken spiller en central rolle for vinoplevelsen: Først og fremmest så handler det om, at dine hænder bliver holdt så langt væk fra kanten af glasset som muligt. Det skyldes, at dine hænder unægteligt vil have smagsstoffer på sig. Hvis dine hænder rører kanten af glasset, så vil dine hænder afgive smagsstoffer til glasset, som så vil have betydning for smagen af vinen – ja det handler om detaljerne! Derudover så har stilken en væsentlig rolle i forhold til at holde vinens temperatur korrekt. Det handler derfor om ikke at røre selve skålen for at undgå at give varme til vinen.

Vinglassets skål frembringer nuancer og aromaer

Et helt centralt element, når du skal vælge vin, er skålens udformning. Det er vigtigt, at skålen er så stor, at du kan hvirvle vinen godt rundt, så vinens aromaer og nuancer til sammen kan frembringe den bedste smag. Så er det selvfølgelig også i særdeleshed hér, at du har mulighed for at gøre vinoplevelsen særlig. Det giver en bedre oplevelse, hvis du ligeledes får en æstetisk, elegant og eksklusiv oplevelse, når du drikker din yndlingsvin.

En investering i bedre vinoplevelser

Her præsenterer vi dig lige for en tankevækkende sammenligning: For at få den bedste musikoplevelse, så kræver det, at du har det rette musikanlæg for at frembringe alle nuancerne og facetterne. Det er nøjagtigt det samme med vinoplevelsen: For at opnå den bedste vinsmag så kræver det, at du har det rette vinglas. Se det som en investering i forbedret vinoplevelse. Og ja, et mundblæst krystalglas er ikke helt billigt, men det vil afgjort være det værd.

Zalto – det bedste glas på markedet

Når spørgsmålet kommer til, hvilket glas du så skal vælge, så har vi én overskyggende favorit: Zalto glasset. Den østrigske glasproducent lancerede for nogle år tilbage en perle – Zalto vinglas. Det er lavet efter alle glaskunstens regler: Det er lavet af mundblæst blyfri krystal, det er utrolig tyndt (helt ned til 0,3 mm), det er ufattelig let, og samtidig er det stærkt og elastisk – ja det kan sågar tåle opvaskemaskine. Her kan du læse mere om Zalto.

Sammendragende byder denne artikel én overskyggende konklusion: Lad være med at spare på kvaliteten af vinglasset. Du får ’investeringen’ mange gange igen i forbedret vinoplevelse. Mundblæst krystalglas er vejen frem til forbedret vinsmag. Nyd det!

Comments are closed.