1200 kalorier om dagen

0

Du har måske hørt om denne 1200 kaloriers grænse, som for nogen er universel. 1200 kcal om dagen. Ikke mere – og ikke mindre. Hvad er baggrunden for dette præcise tal, og passer det at du kan opnå et effektivt vægttab ved at spise 1200 kalorier om dagen?

Velovervejet kalorieindtag

For mange virker 1200 kalorier om dagen ikke som særligt meget. Og det er det måske heller ikke. Men ifølge folkene bag 1200 kcal kostplanen, er det nok. Filosofien bag er, at 1200 det er det gyldne tal for, hvor mange kalorier et menneske egentlig har brug for at indtage. Og de fleste vil fint kunne blive mætte af et velovervejet kalorieindtag på 1200 kalorier om dagen. Så hvis du ønsker et effektivt vægttab, bør du måske satse på et kalorieindtag på 1200 kalorier – og ikke mere end det. Men heller ikke mindre. Det er nemlig ligeledes en central pointe i filosofien at man heller ikke bør indtage mindre end 1200 kalorier om dagen. Så altså – 1200 kalorier om dagen. Ikke mere – ikke mindre.

Grunden til at du under ingen omstændigheder bør gå under de 1200 kalorier om dagen er simpel – du har brug for kalorier for at din krop kan fungere optimalt. Hvis du går under grænsen for, hvad der er sundt, reagerer din krop negativt på det. Med andre ord sætter du dig selv op til at fejle, hvis du sætter dit kalorieindtag for langt ned. Sukkertrangen vil begynde at banke på, når kroppen ikke får den energi, den har behov for. Og sukker er på ingen måde en optimal måde at stille sin sult og sit energibehov på. I stedet for, bør du vælge mad der mætter. Med andre ord bør du vælge en proteinrig kost uden for mange kulhydrater, og med en tilpasset mængde af fedt. På den måde kan du økonomisere dine kalorier og få så meget mætning som muligt ud af dem.

mad

Hvordan kommer du i gang med 1200 kalorier per dag?

Først og fremmest er det vigtigt at du lader din kroppe vænne dig til, at du ændrer livsstil. Hvis du har været vant til at indtage et højt antal kalorier hver dag, er det en god idé gradvist at skrue ned for dit kalorieindtag. Hvis du for eksempel er vant til at indtage helt op til 5000 kalorier om dagen, vil din krop reagere voldsomt på et så voldsomt begrænset kalorieindtag. Så først og fremmest bør du finde ud af, hvor stort dit kalorieindtag er i forvejen. Der findes en række online værktøjer som du kan bruge til at finde ud af hvad dit kalorieindtag er. På tjenester såsom Madital og Madlog kan du nemlig se hvor mange kalorier der er i hver af de produkter du indtager. På denne måde kan du også blive opmærksom på, hvilke madvarer som indeholder mange kalorier. Dernæst vil det være en god idé gradvist at sætte dit kalorieforbrug ned.

Lav en plan for, hvad du skal spise i løbet af en dag. Udregn for eksempel en række retter som hver især indeholder 300 kalorier – så har du til fire retter fordelt på hele dagen – morgenmad, frokost, aftensmad og et mellemmåltid til når sulten trænger sig på. Gå efter råvarer som har et højt indhold af protein. Når du vælger rene råvarer som ikke er blevet forarbejdet, ved du hvad det indeholder. Der er således ingen skjulte kulhydrater eller et skyhøjt indhold af fedt. Nedenunder finder du konkrete eksempler på sunde råvarer med høj mætningsværdi og lavt kalorieindhold.

Sådan lægger du en kostplan på 1200 kcal

Når du skal til at lægge din kostplan med et dagligt kalorieindtag på 1200 kalorier kræver det selvfølgelig en del forberedelse. Hvilke produkter skal du vælge, og hvilke skal du undgå? Som udgangspunkt skal du vælge produkter med et højt indhold af protein. Denne liste viser de ti råvarer som indeholder flest proteiner i forskellige kategorier. Oversigten viser hvor mange gram proteiner de forskellige råvarer indeholder per 100 gram.

kilder_til_protein

Listerne her kan bruges som guidelines for, hvilke råvarer du med fordel kan vælge for at få et mættende måltid som indeholder få kalorier. Det er som hovedregel en god idé at vælge en slags fisk, kød eller æg til hvert måltid, da netop disse er rigtig gode kilder til protein. Grønt indeholder få kalorier pr. hundrede gram, så det kan du spise meget af for få kalorier.

1200 kalorier kostplan

Når du skal lave en kostplan, kan du med fordel gøre det mere spændende for dig selv ved at have flere forskellige alternativer til hvert måltid, så du har mulighed for at vælge det du har mest lyst til. Det at spise skal være en nydelse – ikke en formalitet. Tænk eventuelt i ”bokse”, som i nedenstående kostplan. Boksene udgør et forslag til en ret til morgen, middag, aften og snack. Så kan du til hvert måltid selv vælge ud fra hvad du har mest lyst til. Hver boks indeholder omkring 300 kalorier. Vælger du en boks fra hver kategori har du således en 1200 kcal kostplan.

Morgenmad

morgenmad

Vælg en af de tre bokse.

morgenmad_1200_kcal

Middagsmad

salatVælg en af de tre bokse.

middagsmad_1200_kcal

Aftensmad

aftensmad

Vælg en af de tre bokse.

aftensmad_1200_kcal

Snack

snack

Vælg en af de tre bokse.

snack_1200_kcal

Ved at lave en kostplan med bokse-struktur har du en let overskuelig plan over, hvad og hvor meget du kan indtage på de forskellige tidspunkter af døgnet. Dog er der stadig en fleksibilitet i forhold til, hvad du indtager. Du har valgfriheden til at spise hvad du har mest lyst til. Ovenstående kostplan er blot et bud. Lav din egen kostplan med de produkter som du især kan lide. Og lav så kostplanen om hver eller hver anden uge, så du får variation i hvad du spiser.

Sunde kilder til fedt

Husk at tænke ind i din kostplan, at du skal have nok sundt fedt. Det er nemlig fedt, som mætter. Fedt lagres desuden i fedtvævet som energireserver, virker varmeisolerende og beskytter indre organer. Det er altså essentielt at du får fedt nok, og til tider vælger bokse med et højt indhold af sundt fedt. Især et umættede fedt er en god kilde til fedtstoffer. Disse fedtsyrer findes for eksempel i usaltede nødder, frø og kerner, fede fisk og avokado. Mættet fedt er mindre godt for vores kroppe, men skal dog stadig gerne indgå i en varieret kostplan. Mættet fedt finder du især i animalske produkter – altså kød, mejeriprodukter og så videre. Og netop disse produkter er også en essentiel kilde til protein. Så det er altså stadig en vigtig byggesten for din krop. Vælg dog altid råvarer med et lavt indhold af umættet fedt. Vælg for eksempel kun hakket kød med op til 10% fedt, vælg minimælk fremfor sødmælk og magre oste såsom 30+.

Minimums grænse og motion
Betragt 1200 kaloriers grænsen som minimumsgrænsen for, hvad du bør indtage. De 1200 kalorier per dag kan være et godt startpunkt, hvis du ønsker at sætte fart på et effektivt vægttab. Husk dog at du aldrig må indtage mindre – det har din krop simpelthen ikke godt af. Og husk også, at hvis du ved siden af din diæt dyrker motion, bør du indtage ekstra kalorier for at holde din krop i topform.

Leave A Reply